Πατέρας Φιλόθεος. Μαρτυρία για τον Άγιο Παϊσιο

« Ήταν ταπεινός και πράος και άκακος. Διότι χωρίς πραότητα και ταπείνωση, όση άσκηση και να κάνεις, δε μπορείς να προσελκύσεις τον Παράκλητο. Έχοντας όλα όσα προανέφερα και πάνω απ’ όλα την αγάπη, τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε γνωστός, γιατί είχε καρδία ελεήμονα, και έτσι, στήριξε και βοήθησε και παρηγόρησε, και ανόρθωσε χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν κοντά του, άλλους φανερά, και άλλους κρυφά».

 

Ανήμερα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Παϊσίου, 12-7-2016, καθώς ακούμε τον λόγο του Πατέρα Φιλόθεου στην Παναγία της Κολοκυνθούς, νιώθουμε ολοζώντανο τον Άγιο Παϊσιο πλάι μας. Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό από το να ακούς έστω και μια φράση από άνθρωπο που τον γνώρισε, πόσο δε, από τον Πατέρα Φιλόθεο.  Με λόγο γεννημένο στην καρδιά, συγκλονίζει το ποίμνιο του. Τα υγρά του μάτια αφοπλίζουν κάθε τους αμφιβολία και δυσπιστία. Απλός, ταπεινός και γεμάτος αγάπη…

 

Για την ατελείωτη αγάπη που πηγάζει από τον Πατέρα Φιλόθεο, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ στο Σμαράγδι, είναι να δημοσιεύσουμε αυτόν τον λόγο, ώστε να μην κρατείται μόνο για λίγους. Μην ξεχνάμε την αφορμή που δημιουργήθηκε το Σμαράγδι. Το όνειρο: Η ζωή είναι Εκκλησία. Πετράδι Σμαράγδι.

 

Έχω λοιπόν χρέος, εφόσον το ακολούθησα αυτόν τον δρόμο, να τον βαδίσω βήμα βήμα, και αν χρειαστεί, άλμα άλμα. Αμήν.